Εκδηλώσεις για παιδιά στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015)

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7-10 Μαΐου 2015

 Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά

 Πέμπτη 7 Μαΐου 2014, 19:00-20:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο»   

Συγγραφείς οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλογικό τόμο παρουσιάζουν τις αστείες ιστορίες τους με αφήγηση, δράσεις, παιχνίδια. Για παιδιά 5-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY-ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Οι αντίχειρες του Ναπολέοντα»       

Σοφία Πανίδου

Η συγγραφέας Σοφία Πανίδου θα αφηγηθεί το παραμύθι της με τη βοήθεια των εικόνων του βιβλίου αλλά και των παιδιών. Ο Ναπολέων ξυπνά το πρωί με μουσκεμένος αντίχειρες! Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για έναν μαθητή μαγικής σχολής γιατί τα ξόρκια του δεν «πιάνουν». Με τη βοήθεια του καλύτερού του φίλου θα ανακαλύψει τι ή ποιος μουσκεύει τους αντίχειρές του τη νύχτα και θα έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση! Ένα πρωτότυπο παραμύθι για όσα παιδιά πιπιλούν τον αντίχειρά τους ή προσπαθούν να απαλλαγούν από άλλες παρόμοιες συνήθειες και χρειάζονται ενίσχυση!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2014

 ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ                                                                                     

«Θέλω πάντα να γελάς»           

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Υπάρχουν λυπημένα δέντρα; Υπάρχουν θλιμμένα παιδιά; Χάνεται ποτέ η χαρά; Και αν ναι, η Χαρά έχει βαλθεί να την ξαναφέρει πίσω! Να φέρει τα πάνω κάτω, τα μακριά να φέρει κοντά και τα κοντά να στείλει μακριά! Για παιδιά 5-7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

18:00-19:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Παραμύθι σε δύο ρόδες»

Παρουσίαση βιντεοσκοπημένης θεατρικής παράστασης και εργαστήρι φαντασίας και έκφρασης βασισμένο στο βιβλίο «Παραμύθι σε δύο ρόδες». Για παιδιά 6-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΟΝ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο»   

Συγγραφείς οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλογικό τόμο παρουσιάζουν τις αστείες ιστορίες τους με αφήγηση, δράσεις, παιχνίδια. Για παιδιά 5-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY-ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 19:00-20:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Ονειρομαζώματα, μαγικά καμώματα»-«Οι θαλασσινές ιστορίες του καπετάν-Νικόλα»-«Η Ζιζή η λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα»         

Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου

Η συγγραφέας  παρουσιάζει διαδραστικά τα τρία μουσικά παραμύθια της. Μαζί της η θεατρική ομάδα «Διθύραμβος εξ Αμάξης». Ζωντανή μουσική από τους μουσικούς των παραμυθιών.  Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 20:00-21:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Ζωγραφίζοντας με τον Τούρσιος»

Ο Όμαρ Φιγκερόα Τούρσιος μας μαθαίνει να ζωγραφίζουμε ζώα από γεωμετρικά σχήματα με μόνο ένα μολύβι, γόμα και χαρτί. Μας δείχνει τον τρόπο να δώσουμε στα αγαπημένα μας ζώα προσωπικότητα και ζωντάνια. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σάββατο 9 Μαΐου 2014

 11:00-12:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και…»

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ψάχνετε κι εσείς να βρείτε τι θα γίνετε όταν μεγαλώσετε; Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα του βιβλίου Αντώνη Παπαθεοδούλου. Θα σας παρουσιάσει μερικές χιλιάδες ενδιαφέροντα επαγγέλματα που δεν είχατε φανταστεί ποτέ. Ύστερα θα φροντίσει να τα σπουδάσετε και να φύγετε και με πτυχίο! Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Μ’ αγαπάς; Σ’ αγαπώ!»

Αφροδίτη Παπαντωνίου

Οι Εκδόσεις Βάρφη παρουσιάζουν το βιβλίο της Αφροδίτης Παπαντωνίου. Στη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνουν σύντομες δράσεις με τα παιδιά. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

 12:00-13:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Αναταραχή στην κουζίνα»

Βασίλης Τερζόπουλος

Τι συμβαίνει σε μια κουζίνα όταν το Αλάτι και το Πιπέρι, δύο αχώριστοι φίλοι, μαλώσουν; Μια ιστορία για τον εγωισμό, τη φιλία, το πνεύμα συνεργασίας και την αρμονική συνύπαρξη, πασπαλισμένη με… χιούμορ και μπόλικα μυρωδικά. Θα γίνει δραματοποίηση της ιστορίας, με παιχνίδι, διάλογο και ζωντανή μουσική. Συνοδεύει η μουσικός και τραγουδίστρια  Ειρήνη Χουλιαρά. Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Συνάντηση με τον Πάολο Γκέτσι»   

Ο εικονογράφος Πάολο Γκέτσι, προσκεκλημένος της Έκθεσης, θα παρουσιάσει τη δουλειά του και θα ζωγραφίσει μαζί με τα παιδιά σε μια εκδήλωση γεμάτη κέφι. Για παιδιά 6-7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ-ΣΕΙΡΑ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ

13:00-14:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Μένη η Φαντασμένη»

Ανδρομάχη Μαντζανίδου

Συμμετέχουν: Αναστασία Στεφανίδου, διδάκτωρ Αμερικανικής Λογοτεχνίας και διδάσκουσα στο τμήμα Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας στο Α.Π.Θ., Κερασούλα Μιχαηλίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, master στη διδασκαλία γλωσσών, και η συγγραφέας και καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Ανδρομάχη Μαντζανίδου. Οι ομιλήτριες συζητούν με τα παιδιά για τα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς, τη νευρική ανορεξία, τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο με αφορμή τη Μένη, ως πρέσβειρα θετικής στάσης. Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο και δραστηριότητες με τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου»

Ελένη Δικαίου

Οι μαθητές εκπαιδευτηρίων που κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διάβασαν βιβλία της υποψήφιας συγγραφέα για το βραβείο «Άντερσεν» Ελένης Δικαίου, καλούν, μαζί με τη συγγραφέα, όλα τα παιδιά σε ένα ειδικό αφιέρωμα που έχουν ετοιμάσει με αφορμή τις ιστορίες της. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι οι ήρωες των παραμυθιών θα ζωντανέψουν για να αφηγηθούν τις περιπέτειές τους. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ          

 ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ     

Εργαστήρι  ζωγραφικής «Τα φρούτα γίνονται ζώα!»

Ο Όμαρ Φιγκερόα Τούρσιος μας μαθαίνει να ζωγραφίζουμε ζώα με σχήμα των φρούτων που μας αρέσουν περισσότερο! Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 14:00-15:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία»

Σπύρος Γιαννακόπουλος

Ο Τρύφωνας ο δράκος σας περιμένει στη μακρινή Δρακολανδία για να σας διηγηθεί τις περιπέτειές του. Είναι πολύ ψηλός, έχει φολίδες σκληρές σαν ατσάλι και έχει φτερά για να πετάει. Μη φοβηθείτε όμως και δεν έρθετε, γιατί είναι ένας καθωσπρέπει δράκος. Δεν τριγυρίζει αποδώ κι αποκεί για να καίει καστροπολιτείες και να µασαµπουκώνει ανθρώπους, ζει ήρεµα και µοναχικά στη σπηλιά του, ασχολείται µε τον κήπο του και διαβάζει βιβλία, πολλά βιβλία. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 15:00-16:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

Εργαστήρι  ζωγραφικής «Δημιουργώντας χαρακτήρες με προσωπική τους γνώμη»

Η Νάνι (Αδριάνα Μοσκέρα), μας μαθαίνει να δημιουργήσουμε χαρακτήρες που μιλούν και εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη για να κάνουμε την διαφορά στον κόσμο που ζούμε με λίγο χιούμορ και εξυπνάδα. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο»   

Εικονογράφοι οι οποίοι συμμετέχουν στο συλλογικό τόμο παρουσιάζουν ήρωες και εικόνες από τις αστείες ιστορίες και δημιουργούν εικαστικά έργα μαζί με τα παιδιά. Για παιδιά 5-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY-ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

16:00-17:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν»

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Παρέα με τον συγγραφέα θα ταξιδέψουμε στη φαντασία του μεγάλου δημιουργού Ιούλιου Βερν. Θα κάνουμε, ζωγραφίζοντας με το ρολόι στο χέρι, το γύρο του κόσμου και, αν προλάβουμε και κερδίσουμε το στοίχημα, τότε θα ταξιδέψουμε και ακόμη πιο μακριά, μέχρι το φεγγάρι! Για παιδιά 4-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

17:00-18:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Ο Τζερόνιμο Στίλτον στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!»

Αγαπητοί μου φίλοι, σας περιμένω όλους στην Παιδική Γωνιά. Θα σας αφηγηθώ την ανατριχιαστική περιπέτεια που έζησα στο νησί των Γάτων Πειρατών, θα παίξουμε ένα υπέροχο παιχνίδι, και τρεις από εσάς θα κερδίσουν από ένα βιβλίο μου. Θα περάσουμε φανταστικά! Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

18:00-19:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Καράβια που δεν φοβήθηκαν»-«Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία»

Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου

Πώς κατάφερε το μισό καράβι, ο Αδρίας, να εμψυχώσει τα καράβια τα ολόκληρα; Ποιος άνεμος, αόρατος, φυσάει ως σήμερα τα πανιά του Cutty Sark; Υπάρχει στ’ αλήθεια ο Ιπτάμενος Ολλανδός, το καράβι φάντασμα; Το καράβι γλέντι, η Αργώ, βρήκε το Χρυσόμαλλο Δέρας; Ελάτε να ακούσετε από τους συγγραφείς ιστορίες καραβιών που είναι γεμάτα περιέργεια, και σαλπάρουν για θάλασσες άγνωστες, ανεξερεύνητες. Για παιδιά από 7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ            

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;»

Άννα Κοντολέων

Παιδιά, η αγάπη έφυγε και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Πού να πηγαίνει άραγε η αγάπη όταν χάνεται; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί με τη συγγραφέα Άννα Κοντολέων. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια θα κάνουμε ένα μακρύ ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και απρόσμενες συναντήσεις. Τι λέτε, θα καταφέρουμε να τη βρούμε και να τη γυρίσουμε πίσω; Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ          

19:00-20:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά»-Γιατί τα ζώα δικαιούνται την προστασία μας

Ελένη Σβορώνου

Ελάτε να γνωρίσετε τον ατρόμητο Μπαρμπαρόσα! (ε, όχι και τόσο ατρόμητο!). Τον σκύλο τον καλό που βρέθηκε διωγμένος και παρατημένος από τα αφεντικά του. Πικραμένος, προσπαθεί να γυρίσει πίσω αλλά στο δρόμο θα συναντήσει υπέροχους φίλους που θα του ψιθυρίσουν δυο λογάκια για τα δικαιώματα των ζώων. Όλοι μαζί βάζουν πλώρη για το… δικαστήριο! Μα πώς θα τα καταφέρουν με τους ανθρώπους; Χρειάζονται τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε μάρτυρες. Ελάτε επειγόντως! Η παρουσίαση θα γίνει από την αφηγήτρια– μουσικό Μαρία Γκόγκα. Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Η θυμωμένη μπετονιέρα»-Μουσική αφήγηση

Δημήτρης Μπασλάμ

Η περιπέτεια μιας εφευρετικής παρέας που θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο και για να τα καταφέρει περνάει από σαράντα κύματα. Πανικούς, τσιρίδες, ανεργία, μία λιποθυμία, μία εξαφάνιση, καταστρώνει ένα υπερσχέδιο, γνωρίζεται με έναν γάιδαρο σέρφερ κι όλα αυτά μετά την ανακοίνωση στο ραδιόφωνο πως: ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΕΠ’ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ… Τραγουδιστά, με κιθάρα και τζουρά, η διήγηση της περιπέτειας της Θυμωμένης Μπετονιέρας από τον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ και τον Γιώργο Νικόπουλο. Το βιβλίο τιμήθηκε με το 1ο Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 20:00-21:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου»               

Κατερίνα Τζαβάρα

Η Ηρώ ακολουθεί το μαγικό καπέλο της γιαγιάς της και τρυπώνει μέσα σε παράξενες και αστείες ιστορίες, όπως όλα τα παιδιά που μαγεύονται από τις αφηγήσεις κάθε γιαγιάς-παραμυθούς! Η συγγραφέας μαζί με τον εμψυχωτή Γιάννη Θεοδώρου ζωντανεύουν την ιστορία μέσα από μια διαδραστική μουσικοθεατρική αφήγηση και εικαστικά παιχνίδια. Για παιδιά 4-8 ετών, εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Κυριακή 10 Μαΐου 2014

 10:00-11:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Η Σαρδέλα και ο Αχινός»

Όλγα Σεχίδου

Οι εκδόσεις Βάρφη παρουσιάζουν το καινούριο βιβλίο της Όλγας Σεχίδου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση και τραγούδι από τον Κανάρη Κεραμάρη και την Κορτέσσα Τσιφοδήμου. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

12:00-13:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Η χελιδόνα η Φενέλη και ο Αλήτης ο σπουργίτης»

Ελένη Γκιργκινούδη

Δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου της Ελένης Γκιργκινούδη σε εικονογράφηση του Απόστολου Βέττα, από τους εθελοντές ηθοποιούς της ομάδας Τέχνης και Δημιουργίας « Εν δυνάμει». Η Φενέλη, μια όμορφη μικρή χελιδόνα που δεν πετάει μακριά, συναντιέται με τον Αλήτη, έναν μικρό και θαρραλέο σπουργίτη. Η συνεύρεσή τους θα είναι μια ιστορία που ψάχνει να βρει την αλήθεια στην επιβίωση, στη διαφορά, στη συνύπαρξη. Μπορούμε άραγε να συνυπάρχουμε όντας διαφορετικοί;

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Ο Τζερόνιμο Στίλτον στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!»

Αγαπητοί μου φίλοι, σας περιμένω όλους στην Παιδική Γωνιά. Θα σας αφηγηθώ την ανατριχιαστική περιπέτεια που έζησα στο νησί των Γάτων Πειρατών, θα παίξουμε ένα υπέροχο παιχνίδι, και τρεις από εσάς θα κερδίσουν από ένα βιβλίο μου. Θα περάσουμε φανταστικά! Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 13:00-14:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Οι ιστορίες του Βιβλιοπόντικα»

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βιβλιοπόντικας γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την πρώτη του έκδοση με ένα επετειακό βιβλίο και μια γιορτή. Τη γιορτή ετοιμάζουν τα παιδιά του Πρότυπου Παιδικού Κέντρου «Νηπιακός Κήπος» μαζί με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και προσκαλούν όλους τους φίλους του Βιβλιοπόντικα να έρθουν να γιορτάσουν μαζί του. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ          

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Με τον Αίσωπο εκδρομή»

Γιώργος Φραντζολάς

Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο-cd του Γιώργου Φρατζολά με τις απίθανες ιστορίες του Αισώπου, ο οποίος συναντιέται επί σκηνής και συνταξιδεύει με τον Σωκράτη, τον Καραγκιόζη, τον Θανάση Βέγγο και τους θεατές!!! Τα δώδεκα εξαίρετα τραγούδια της παράστασης παρουσιάζονται για πρώτη φορά ζωντανά και ερμηνεύονται από την Καίτη Κουλλιά με τη συμμετοχή των θεατών. Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

14:00-15:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Ταξίδια πολιτισμού»-Το κυκλικό ημερολόγιο «Haab» των Ινδιάνων Μάγια

Το «Σπίτι των Παραμυθιών»-το μουσείο αλλιώς, μας ταξιδεύει στην Κεντρική Αμερική με μύθους των Μάγια για τη δημιουργία του κόσμου. Βλέπουμε εικόνες, γνωρίζουμε την τέχνη, την παράδοση, τους θεούς και κατασκευάζουμε το κυκλικό ημερολόγιο «Haab» των 18 μηνών.  Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη. Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη. Για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Μεγάπολις»-μια ιστορία τριών μέτρων που διαβάζεται κάθετα, στα ελληνικά και στα γαλλικά

Cléa Dieudonné

Η παραμυθού Εύη Γεροκώστα αφηγείται την ιστορία ενός παράξενου ταξιδιώτη που καταφτάνει με τον ιπτάμενο δίσκο του σε μια μυθική πόλη. Η Μεγάπολις θα διοργανώσει την ωραιότερη γιορτή που έγινε ποτέ. Μια γιορτή με πολλά σοκολατάκια, με απρόοπτα και πολλά μέτρα για να τα ζωγραφίσετε παρέα με τη γαλλίδα εικονογράφο. Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15:00-16:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών»

Βασιλική Νευροκοπλή 

Η συγγραφέας, βραβευμένη από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το περιοδικό Διαβάζω, επιχειρεί αυτή τη φορά με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία κάτι εντελώς ασυνήθιστο και πρωτοποριακό, προσφέροντας στους μικρούς αλλά και στους ενήλικους αναγνώστες ένα παραμυθένιο ψηλάφισμα στις παραβολές του Ευαγγελίου. Η Βασιλική Νευροκοπλή θα αφηγηθεί το τρίτο βιβλίο της σειράς που μιλάει για τα αηδόνια που τραγουδούνε πρώτα στις καρδιές κι ύστερα στους κήπους. Ποιες καρδιές όμως; Αυτές που χτίζουν τη ζωή τους πάνω στην πέτρα ή αυτές που τη χτίζουν πάνω στην άμμο; Για παιδιά 6-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί»

Ροδούλα Παππά

Το νέο βιβλίο της Ροδούλας Παππά διαβάζει ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί. Ένα κλουβί σαν όλα τ’ άλλα κλουβιά, με μια διαφορά: μέσα του δεν ζούσε ούτε καναρίνι ούτε καρδερίνα ούτε παπαγαλάκι, ούτε άλλο κανένα πουλί. Ήταν ένα κλουβί άδειο… «Συμφορά μου», σκεφτόταν. «Ένα άδειο κλουβί είναι ένα κλουβί που έχει χάσει όλη του την… κλουβοσύνη! Ένα άδειο κλουβί πώς να ’ναι ο εαυτός του; Πώς να ’ναι ευτυχισμένο;» Και, μια μέρα, αποφάσισε να πάει να βρει την τύχη του… Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ-ΣΕΙΡΑ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ

16:00-17:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Μανόλο και Μανολίτο»

Μάνος Κοντολέων

Ένας συγγραφέας –ο Μανόλο– που του αρέσει να περπατά στην ακροποταμιά. Ένα αγόρι –ο Μανολίτο– που όλο θέλει να ρωτά. Κι ένα λευκό σκυλί που το φωνάζουν Νύχτα. Οι τρεις τους περιμένουν όλα τα παιδιά για να τα ξεναγήσουν σε μια ιστορία μυστηρίου, αγάπης και οικολογικής συνείδησης. Μαζί με μια γυναίκα που ισχυρίζεται πως κάποιοι τη νομίζουν για θεά και κάποιοι για μάγισσα θα περιπλανηθούν στις τέσσερις εποχές και θα βρεθούν μέσα σε ένα κτήμα με τριάντα έξι αμυγδαλιές που δεν έχουν βγάλει ποτέ τους μήτε φύλλα, μήτε άνθη, μήτε καρπούς. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ          

17:00-18:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Πολυξένη»-Μουσικοθεατρική παρουσίαση για παιδιά

Στέλλα Μιχαηλίδου

«Είμαι δρομέας, είμαι σκυτάλη. Μικρούλι μήνυμα σ’ άδειο μπουκάλι. Είμαι οι άλλοι, είμαι εγώ.
Νησάκι είμαι σ’ ωκεανό.»
Συμμετέχουν: Κώστας Βόμβολος (σύνθεση), Έφη Σταμούλη (ανάγνωση), Ρούλα Μανισάνου (τραγούδι). Παίζουν οι μουσικοί: Μελίνα Ατρείδου (φλάουτο), Ανδρονίκη Δονουκάρα (βιολί) Δημήτρης Κριτσίμης (κλαρινέτο). Για παιδιά 5-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Επτά θανάσιμα αμαρτήματα»

Διαδραστική παράσταση βασισμένη στα «Λαϊκά παραμύθια από τη Βουλγαρία… για μικρά παιδιά» της σειράς «Παραμυθόλογα». Συμμετέχει το παιδικό τμήμα της θεατρικής ομάδας «Λογείον». Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Μιχάλης Συριόπουλος. Θα κληρωθούν δώρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προξενείου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.  Για παιδιά 4-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΟΝ

 18:00-19:00     

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1       

«Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα!»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Θέλετε να παίζετε µε τους φίλους σας περισσότερη ώρα; Οι Κυριακές να κρατούν περισσότερο και τα καλοκαίρια να µην είναι τόσο µικρά; Το διάλειµµα να διαρκεί πιο πολύ και η ώρα της Γλώσσας πιο λίγο; Μήπως νοµίζετε κι εσείς ότι ο κύριος Χρόνος τα έχει µπλέξει λίγο τα πράγµατα; E, τότε µαζέψτε όλα τα παράπονα που του έχετε και ελάτε να τα πείτε στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Το αστεράκι του μπαμπά μου είμαι εγώ»-«Με αγάπη στην καρδιά γράφω γράμμα στη μαμά» 

Γεωργία Λάττα-Μαριάννα Κατρά-Ζένια Μπαγιώκη

Οι συγγραφείς σας καλούν σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα σημαντικότερα πρόσωπα της ζωής μας, στους γονείς μας. Με αφορμή τα αντίστοιχα βιβλία, ελάτε να ζωντανέψουμε τις αναμνήσεις μας, να συγκινηθούμε και να διασκεδάσουμε με μουσική και τραγούδια. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 19:00-20:00     

ΑΙΘΟΥΣΑ 2       

«Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο»-«Η Γελαστή γέφυρα»

Ναντίνα Κυριαζή

Πού να πάει κανείς μ’ ένα καπέλο γεμάτο «πρέπει» και «θέλω»; Ποια γέφυρα να διαβεί όταν η μόνη που απόμεινε είναι «η γελαστή»; Αλλά εσείς μην ανησυχείτε! Η συγγραφέας Ναντίνα Κυριαζή ξέρει να σας πει ιστορίες με νεράιδες και χαριτωμένα σκιάχτρα στην παρουσίαση των βιβλίων της. Για παιδιά 4-7 ετών.                                                                                   

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟYΣ

Παράλληλες εκδηλώσεις

 Έκθεση «Όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ‘χουν την ευχή»

 Έκθεση ζωγραφικής «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών»

Ελληνικές υποψηφιότητες για το Διεθνές βραβείο Άντερσεν 2016

Γωνιά ανάγνωσης «Δέντρα»

Advertisements
This entry was posted in Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ and tagged . Bookmark the permalink.