13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12-15 Μαΐου 2016

 Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς

 Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

09:00-11:00 και 11:00-13:00                

 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ   

«Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;»

Συντελεστές: Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) και Αλέξια Οθωναίου (εικονογράφος κόμικς)

Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα! Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς. Για παιδιά Ε-ΣΤ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

09:00-10:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Ο βασιλιάς των αριθμών»

Γεωργία Μουντζούρη

Η συγγραφέας Γεωργία Μουντζούρη και η γνωστή αριθμοπαρέα θα συναντηθούν με τα παιδιά για να ανακηρύξουν το δικό τους βασιλιά των αριθμών. Μέσα από εκπαιδευτικά αριθμητικά παιχνίδια τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη χρησιμότητα των αριθμών στην καθημερινή ζωή αλλά και με τη διαπολιτισμική πλευρά τους. Για παιδιά 5-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Μπάλα μπαλαρίνα»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη         

H ξανθιά αλογοουρά της Τζούλυ πότε δένεται σφιχτά και πειθαρχημένα σε έναν κότσο μπαλέτου έτοιμο για πιρουέτες και αραμπέσκ, πότε ανεμίζει στην αυλή του σχολείου ανάμεσα στ’ αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο και αγωνίζονται να βάλουν γκολ. Ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας κι ένα ανοιχτό μάθημα στη σχολή χορού. Μπορεί, όμως, η Τζούλυ να συνδυάσει και τα δύο; Ελάτε να γνωρίσουμε τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη και να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις κλίσεις μας
και να κυνηγήσουμε το όνειρό μας. Για παιδιά Ε-ΣΤ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

10:00-11:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Το Αηδόνι με τις δυο πατρίδες»

Δόξα Κωτσαλίδου

Δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού. Μια γλυκιά ιστορία, που με απλό τρόπο αποκαλύπτει στα παιδιά τις σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στο ξενιτεμένο αηδόνι και στους ιθαγενείς παπαγάλους, σχέσεις αρχικού φόβου, υπομονής, συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας, μέχρι να καταλήξουν στην αλληλοαποδοχή, τη φιλία και την αγάπη. Μέσα στην αλήθεια του παραμυθιού, η φωτιά, που είναι η αιτία του πόνου και της μετανάστευσης, γίνεται αφορμή για νέα όνειρα και νέες πατρίδες. Το παραμύθι πραγματεύεται την αναγκαστική μετανάστευση των λαών, καθώς και τον αγώνα για νέα αρχή, την αποδοχή του ενός προς τον άλλον και τη δημιουργική συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων. Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α, Β, Γ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ           

«Τι να κάνουμε τι τι το νερό για να σωθεί;»

Κατερίνα Λαλιώτη

Η συγγραφέας Κατερίνα Λαλιώτη θα παρουσιάσει διαδραστικά το βιβλίο της. Ένα βιβλίο που στόχο του έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο να προσπαθήσουν να σώσουν το περιβάλλον. Γοργόνες, νεράιδες, φώκιες, χελώνες και δελφινάκια συμβάλλουν ώστε να διαδοθεί αυτό το μήνυμα. Ο θεατρικός εμψυχωτής Γιάννης Θεοδώρου θα εμπνεύσει στα παιδιά καινούργια παιχνίδια και θα τα οδηγήσει σε ένα δημιουργικό και διασκεδαστικό ταξίδι παρέα με τους ήρωες του βιβλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 11:00-12:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Η Αλφαβήτα έρχεται στην Πεταλουδοχώρα και…»

Παρισσάτιδα Χριστοφορίδου

Ένα εικονογραφημένο αλφαβητάριο σε έμμετρο λόγο εμπνευσμένο από παιδικές ζωγραφιές. Μπορεί να αποτελέσει υποστηρικτικό υλικό για την εκμάθηση της αλφαβήτας σε παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μια γλυκιά ιστορία που διαβάζεται σαν παραμυθάκι ενώ παράλληλα διδάσκει τα γράμματα στα παιδιά. Ανοίξτε τα φτερά σας και… γνωρίστε από κοντά την Πεταλουδοχώρα! Για παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτης σχολικής ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Στου ονείρου μου την άκρη φιλία έχω και αγάπη»

Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

H συγγραφέας παρουσιάζει διαδραστικά το νέο μουσικό της παραμύθι συναισθημάτων σε μουσική της Αντωνέλλας Πουλούλη και εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου. Για παιδιά 3-8 ετών.

 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ     

«Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί»

Παρουσίαση του βιβλίου «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί» της Ροδούλας Παππά (σχέδια Célia Chauffrey). Προβολή video (αφήγηση: Βασίλης Αμανατίδης, μουσική: Γιώργος Σφυρίδης) και συζήτηση με τα παιδιά (με τον εκδότη της Νεφέλης, Π. Δουβίτσα).

Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί ήδη στην Κορέα και στη Γαλλία, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος στην Κίνα και στο Μεξικό. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί. Ένα κλουβί σαν όλα τάλλα κλουβιά, με μια διαφορά: μέσα του δεν ζούσε ούτε καναρίνι ούτε καρδερίνα ούτε παπαγαλάκι, ούτε άλλο κανένα πουλί. Ήταν ένα κλουβί άδειο«Συμφορά μου», σκεφτόταν. « Ένα άδειο κλουβί είναι ένα κλουβί που έχει χάσει όλη του τηνκλουβοσύνη! Ένα άδειο κλουβί πώς ναναι ο εαυτός του; Πώς ναναι ευτυχισμένο

Και, μια μέρα, αποφάσισε να πάει να βρει την τύχη του

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

 12:00-13:00           

ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Ο Αστρομικρούλης»

Βασιλική Μουργελά

Ο Αστρομικρούλης είναι το πιο μικροσκοπικό αστεράκι του Γαλαξία. Λόγω του μεγέθους του πιστεύει πως δεν γίνεται αποδεκτός. Με την βοήθεια όμως του Αστροκαλοσυνάτου, θα καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα βρει τη λάμψη που έκρυβε μέσα του… Ένα διαφορετικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Για παιδιά 4-10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Το ημερολόγιο ενός δειλού»

Βασίλης Παπαθεοδώρου  

Συζήτηση με τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου για το θέμα του εκφοβισμού στο σχολείο με αφορμή το βιβλίο του. Για παιδιά ΣΤ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

18:00-19:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ1            

«Για ένα σχολείο της χαράς και της καρδιάς»

Καλλιτεχνική-Παιδαγωγική ομάδα «Ελάτε να παίξουμε»: Γεωργία Γκανά, Eλένη Ζησοπούλου, Παναγιώτα Σιάνου-Χατζηκαμάρη
Παρουσίαση του βιβλίου «Η εμψύχωση στη διδασκαλία-μάθηση» μέσω ενός εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς που θα δουλέψουν βιωματικά μαζί με την ομάδα «Ελάτε να παίξουμε» με δραστηριότητες, παιχνίδια που προσφέρουν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς ευχάριστες ανάσες στη ρουτίνα των μαθημάτων. Για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FAGOTTOBOOKS

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Κάτω από το μαξιλάρι»   

Γιώργος Γεωργιάδης

Ιππότες, δεινόσαυροι, περιπέτειες σε εξωτικά νησιά και όλα αυτά που; Μα κάτω από το μαξιλάρι. Τα Παιδιά εν Δράσει παρουσιάζουν με ιδιαίτερη χαρά το νέο παραμύθι του Γιώργου Γεωργιάδη «Κάτω από το μαξιλάρι» σε εικονογράφηση Ειρήνης Μιχαηλίδου. Ανακαλύψτε μαζί μας μέσα από ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο τι συμβαίνει κάτω από τα μαξιλάρια των παιδιών στο Μακρινό Μελιβράδυ. Σύλληψη ιδέας: Όλγα Κυριακίδου, οργάνωση: Παιδιά εν Δράση, επιμέλεια: Αριάδνη Χατζητάτση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

19:00-20:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Η Μερλίνα, η φαντασμένη ποντικίνα …και ο μαγικός της καθρέφτης»

Νίκη Λεβεντοπούλου (ψυχολόγος-ψυχολογική διερεύνηση του ήρωα), Βασιλική Τριανταφύλλου (συγγραφέας), Μάρι Χεκιμιάν (εμψυχώτρια θεατρικής δράσης, Εταιρία Θεάτρου Theatraction), Αγγελική Κουρμουλάκη (εικονογράφος-εμψυχώτρια εικαστικής δράσης)

Η Ποντικούπολη ζωντανεύει! Οι μακέτες της εικονογράφησης βγαίνουν από το βιβλίο, για να γίνουν το σκηνικό που θα  υποδεχτεί  τη μεγάλη πρωταγωνίστρια. Η  Μερλίνα, η φαντασμένη ποντικίνα,  «ξεκολλάει»  από το βιβλίο της  για να  παρουσιάσει ζωντανά τα  κατορθώματά της! Είναι όμως τόσο σπουδαία όσο νομίζει; O μαγικός καθρέφτης στα χέρια των  παιδιών αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο! Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWRITE

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Γιατί απέναντι;»

Βαγγέλης Τασιόπουλος

Μια ιστορία – ένα δρώμενο για την ενδοσχολική βία με αφορμή το βιβλίο «Γιατί απέναντι;» του Βαγγέλη Τασιόπουλου. Συμμετέχουν μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, το θεατρικό σχήμα «Παραβάτες της Σκηνής» και τραγουδάει η Χριστίνα Τσίτου. Για παιδιά από 10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 20:00-21:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Η Βαλίτσα της Αγάπης»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης σε συνεργασία με τα Παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης του 3ου Νηπιαγωγείου Θέρμης  (Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης),  τους γονείς & εκπαιδευτικούς του σχολείου, μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήριο  αφήγησης  και εικαστικών κατασκευών στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης  στα προσφυγόπουλα όλου του κόσμου! Για παιδιά 5-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Τα καινούρια μου πόδια»

Βαγγέλης Τασιόπουλος

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα καινούρια μου πόδια» του Βαγγέλη Τασιόπουλου με ένα δρώμενο ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων σε θέματα αναπηρίας. Συμμετέχει το θεατρικό σχήμα «Παραβάτες της Σκηνής» και τραγουδάει η Χριστίνα Τσίτου. Για παιδιά από 10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

 09:00-11:00           

 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ   

«Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;»

Συντελεστές: Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) και Αλέξια Οθωναίου (εικονογράφος κόμικς)

Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα! Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς. Για παιδιά Ε-ΣΤ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

 09:00-10:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Το δέκατο έβδομο κιβώτιο»

Διονύσης Λεϊμονής

Το ότι ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα στις αρχές του προ-προηγούµενου αιώνα είναι γνωστό. Το ότι το µπρίκι που τα µετέφερε αρχικά στη Μάλτα βυθίστηκε σε έναν µικρό όρµο των Κυθήρων είναι επίσης γνωστό. Αυτό όµως που παραµένει µυστήριο πάνω από διακόσια χρόνια µετά είναι πόσα από τα δεκαεφτά κιβώτια µε τους αρχαιολογικούς µας θησαυρούς ανέσυραν τότε οι Καλύµνιοι βουτηχτάδες… Για μαθητές ΣΤ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Ονειρεύομαι, θέλω, μπορώ» «Η δύναμη του ονείρου στη ζωή μας και η αξία της υπέρβασης»

Νίκος Μιχαλόπουλος

Ο βραβευμένος συγγραφέας, πρωταθλητής του ακοντισμού, ακτιβιστής και εκπαιδευτικός, με όχημα το τελευταίο του βιβλίο «Οι κορυφές μέσα μας» μαζί με τη δύναμη της εικόνας και του ήχου οδηγεί μικρούς και μεγάλους σε ένα βαθιά συναισθηματικό ταξίδι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία προσωπικής υπέρβασης και πολλές ακόμα ιστορίες θετικής σκέψης, με σκοπό την ανακάλυψη της σπουδαιότερης αλήθειας, πως όσο ψηλά κι αν φτάσει κάποιος, η μεγαλύτερη κορυφή βρίσκεται πάντα μέσα του! Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ     

 «Επίσκεψη στο πατάρι»: Μια περιπέτεια από τα νιάτα του Αγίου Νεκταρίου στην Κωνσταντινούπολη

Χρήστος Γουσίδης

Παρουσίαση βιβλίου από τον συγγραφέα και εικονογράφο του βιβλίου Χρήστο Γουσίδη, που θα αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου μέσα από την τέχνη του κόμικ. Για παιδιά 6-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

 10:00-11:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Το Αηδόνι με τις δυο πατρίδες»

Δόξα Κωτσαλίδου

Δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού. Μια γλυκιά ιστορία, που με απλό τρόπο αποκαλύπτει στα παιδιά τις σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στο ξενιτεμένο αηδόνι και στους ιθαγενείς παπαγάλους, σχέσεις αρχικού φόβου, υπομονής, συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας, μέχρι να καταλήξουν στην αλληλοαποδοχή, τη φιλία και την αγάπη. Μέσα στην αλήθεια του παραμυθιού, η φωτιά, που είναι η αιτία του πόνου και της μετανάστευσης, γίνεται αφορμή για νέα όνειρα και νέες πατρίδες. Το παραμύθι πραγματεύεται την αναγκαστική μετανάστευση των λαών, καθώς και τον αγώνα για νέα αρχή, την αποδοχή του ενός προς τον άλλον και τη δημιουργική συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων. Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α, Β, Γ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Ο βασιλιάς των αριθμών»

Γεωργία Μουντζούρη

Η συγγραφέας Γεωργία Μουντζούρη και η γνωστή αριθμοπαρέα θα συναντηθούν με τα παιδιά για να ανακηρύξουν το δικό τους βασιλιά των αριθμών. Μέσα από εκπαιδευτικά αριθμητικά παιχνίδια τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη χρησιμότητα των αριθμών στην καθημερινή ζωή αλλά και με τη διαπολιτισμική πλευρά τους. Για παιδιά 5-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Λέλο και Στρουθ»

Φίλιππος Μανδηλαράς

Ελάτε να γνωρίσουμε τους ήρωες των βιβλίων του Φίλιππου Μανδηλαρά από τη σειρά Λέλο και Στρουθ. Ελάτε να μάθουμε πόσο επεισοδιακά γνωρίστηκαν ο Λέλο και η Στρουθ, πώς εξελίχθηκε η γνωριμία τους και πώς κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα τσακάλια που όλοι νόμιζαν για άγρια και επιθετικά. Δράση, παιχνίδι και φαντασία, όλα σε μια συνάντηση. Για μαθητές νηπιαγωγείου-Β΄ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ     

«Ο Αχτιδοϋφαντής»

Βασιλική Νευροκοπλή

Οι εκδόσεις Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο Πάπυρος παρουσιάζουν το βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή. Πέρασαν κιόλας χίλια χρόνια και ήρθε η ώρα ο Αχτιδοϋφαντής να δώσει τη θέση του σε κάποιον νεότερο. Την επόμενη μέρα θα μοιράσει όπως πάντα τις καινούργιες ηλιαχτίδες στους Ταχυδρόμους του Ήλιου, όμως για πρώτη φορά δε θα τους πει για ποιους προορίζονται. Αυτό θα πρέπει να το βρούνε μοναχοί τους. Όποιος στο τέλος της μέρας φέρει πίσω την ηλιαχτίδα του πολλαπλασιασμένη χίλιες φορές αυτός θα γίνει ο διάδοχός του.
Το επόμενο βράδυ όλοι οι Ταχυδρόμοι διηγούνται τα κατορθώματά τους στον αφέντη τους, εκτός από το μικρό Χαρίτωνα που μένει σιωπηλός. Δεν ξέρει τι απέγινε η ηλιαχτίδα του. Ξέρει μόνο πως προσπάθησε να τη φυτέψει στην καρδιά ενός πιλότου την ώρα που ήταν  έτοιμος να πατήσει ένα κόκκινο κουμπί…

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΠΥΡΟΣ

 1:00-12:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Το κοντολαίμικο κοτσύφι»

Λίλη Λαμπρέλλη

Ελάτε να ακολουθήσουμε το μικρό κοτσύφι που κατάφερε να βγει απ’ τ’ αυγό του και να περπατήσει προς την αληθινή ζωή – πέρα απ’ το χωράφι με τις τσουκνίδες που τσιμπάνε με τη χλεύη τους, πέρα από τον βάλτο όπου μπορείς να κολλήσεις για πάντα. Κατάφερε άραγε να φτάσει στη λιμνοθάλασσα – εκεί που πετάνε τα πουλιά; Για μαθητές Α-Γ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Ονειρεύομαι, θέλω, μπορώ» «Η δύναμη του ονείρου στη ζωή μας και η αξία της υπέρβασης»

Νίκος Μιχαλόπουλος

Ο βραβευμένος συγγραφέας, πρωταθλητής του ακοντισμού, ακτιβιστής και εκπαιδευτικός, με όχημα το τελευταίο του βιβλίο «Οι κορυφές μέσα μας» μαζί με τη δύναμη της εικόνας και του ήχου οδηγεί μικρούς και μεγάλους σε ένα βαθιά συναισθηματικό ταξίδι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία προσωπικής υπέρβασης και πολλές ακόμα ιστορίες θετικής σκέψης, με σκοπό την ανακάλυψη της σπουδαιότερης αλήθειας, πως όσο ψηλά κι αν φτάσει κάποιος, η μεγαλύτερη κορυφή βρίσκεται πάντα μέσα του! Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

 12:00-13:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Αγάπησε τον εαυτό σου όπως έκανε κι ο Αμήμ»

Δήμητρα Ψυχογυιού

Η εικονογράφος του βιβλίου του Stephen Muse Δήμητρα Ψυχογιού θα παρουσιάσει τον μικρό Αμήμ και την ιστορία του και θα ζωγραφίσει μαζί με τα παιδιά εικόνες του βιβλίου, καλώντας τα σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης. Για παιδιά 10-13 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ            

«Δε θέλω να μάθω να διαβάζω!»

Άρης Δημοκίδης

Μπορεί στ’ αλήθεια το διάβασμα να μας κάνει σούπερ ήρωες; Ένα αγόρι πάντως τα κατάφερε και πραγματοποίησε τα όνειρά του. Την ιστορία του θα μας αφηγηθεί ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης, που θα μάθει στα παιδιά τα μυστικά των παραμυθιών και στο τέλος θα φτιάξει με όλους τους μαθητές ένα ολοκαίνουριο παραμύθι!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

17:00-18:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Η παπαρούνα της καρδιάς»

Κατερίνα Τζαβάρα

Ένα κορίτσι κι ένα σποράκι παπαρούνας  μεγαλώνουν στην ίδια αυλή. Μέσα από την αλλαγή των εποχών παρακολουθούμε τον τρόπο που η φύση αλληλεπιδρά με τα συναισθήματα και τις αλλαγές στην εξέλιξη των ανθρώπων. Μια συγκινητική  ιστορία για τη δύναμη της φύσης και της αγάπης που μπορούν να ζωντανέψουν και τα πιο κρυφά μας όνειρα. Η συγγραφέας θα αναφερθεί στη δύναμη των βιβλίων για τη συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών και θα  αφηγηθεί μουσικο-θεατρικά την ιστορία μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού «Μητέρα». Για παιδιά 4-8 ετών, εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Ορθογραφία: Εμπειρική, Ερευνητική Εφαρμογή των Ευρημάτωντης Γνωσιακής Νευροεπιστήμης»

Ομιλητές: Δρ. Στυλιανός Τσιπούρας, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. Περιφέρειας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σοφία Πανίδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Μαρία Οδατζίδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Ξανθή Αποστολοπούλου, συντονίστρια παρουσίασης, υπεύθυνη Σχεδιασμού elearning

Η μέθοδος η οποία προτείνεται σήμερα στα διδακτικά εγχειρίδια της γλώσσας για την εκμάθηση της ορθογραφίας ουσιαστικά δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτή που είχαν υιοθετήσει τα βιβλία της γλώσσας του 1982 και η οποία στηρίζεται στην άποψη των παλιών γραμματιστών και λατινιστών δασκάλων που ισχυρίζονταν ότι «Nulla dies sine linea» που σημαίνει «οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά άσκηση δέκα σειρές ορθογραφία». Ο μονότονος, μονοδιάστατος, προαναφερόμενος τρόπος όπως προκύπτει από διαχρονικά ελληνικά ερευνητικά δεδομένα κρίνεται ως αντιπαραγωγικός και αναποτελεσματικός με άκρως επικίνδυνες συνέπειες τόσο στο γνωστικό όσο και στον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Πάμπολλες φορές θελημένα ή αθέλητα τσαλακώνεται, κακοποιείται ο λόγος του παιδιού από τις επεμβάσεις και το «κοκκίνισμα» του δασκάλου με αποτέλεσμα να βιώνεται η γλώσσα ως απαξία, το παιδί να επιδεικνύει αρνητική μαθησιακή συμπεριφορά και το χειρότερο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρρακωθεί η αυτοπεποίθησή του. «Έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι ανεπάρκειες και λάθη στην εκπαίδευση έχουν επιζήμια επίδραση στην ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου» (Faure et al, 1972, 108). Για εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

 18:00-20:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Μικρό εισαγωγικό σεμινάριο για το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του»

Λίλη Λαμπρέλλη

Η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη Λαμπρέλλη συναντάει εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσοι νιώθουν συγγένεια με τη «μαγεία» των παραμυθιών. Θα τους εισαγάγει στο λαϊκό παραμύθι και στη σχέση του με την ουσιαστική ενηλικίωση. Στη συνέχεια θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια για μεγάλους. Για γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι αγαπούν τα παραμύθια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 18:00-19:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα»

Δημήτρης Μπογδάνος

Όταν ο λύκος κυνηγάει τα πρόβατα, εκείνα συνήθως τρέχουνε για να σωθούνε βελάζοντας βοήθεια. Τι γίνεται όμως όταν ένα προβατάκι ρωτάει γιατί τρέχουμε; Τι γίνεται όταν ακούγεται δυνατά «Μπεεεεεε, φτάνει πια»; Ο Δημήτρης Μπογδάνος μάς αφηγείται ένα… ανατρεπτικό παραμύθι με πολλά πρόβατα, έναν λύκο και έναν υπναρά βοσκό! Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

19:00-20:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Το μυστικό της αναπνοής και ο Θησέας»

Έλενα Παπαϊωάννου, Ευφροσύνη Παπαδοπούλου

Θα αναπτυχθεί η αξία της αναπνοής στην καθημερινότητά μας και ασκήσεις σωστού τρόπου αναπνοής. Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

 20:00-21:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» του Γίργκεν Μπανσέρους

Με την ομάδα Gamecraft

Ο μεγαλύτερος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου, ο αγαπημένος σας Κλουζ, έρχεται να σας παρασύρει σε ένα ακαταμάχητο παιχνίδι μυστηρίου,
όπου καλείστε να επιλύσετε τους πιο περίπλοκους γρίφους. Απαραίτητες αποσκευές για το ταξίδι σας; Παρατηρητικότητα, καλή μνήμη, ένστικτο, φαντασία και πάνω απ’ όλα διάθεση για παιχνίδι! Είστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό παιχνίδι μυστηρίου με τον καλύτερο εννιάχρονο ντετέκτιβ όλων των εποχών; Για παιδιά από 7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ             

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

 «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον»

Κοσμάς Τσίναλης

Ο συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης θα μιλήσει για το βιβλίο του και θα ακουστούν τμήματα του παιδικού παραμυθιού στην ποντιακή γλώσσα.

Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

 Σάββατο 14 Μαΐου 2016

 11:00-12:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Ονειροπαγίδα»

Νίνα Ζαφειρίου

Η συγγραφέας θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου. Μια κλεμμένη ονειροπαγίδα. Δύο φυλές ινδιάνων. Δύο παιδιά Πολλά συναισθήματα. Θυμός, οργή, φόβος, λύπη, χαρά, και στο τέλος η αγάπη. «Μα να ξέρεις, είναι δύσκολη η αγάπη», είπε ο μεγάλος μάγος της φυλής. Στο τέλος θα κατασκευάσουμε καπέλα ινδιάνων και ονειροπαγίδες.  Για παιδιά 4-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Επίσκεψη στο πατάρι»: Μια περιπέτεια από τα νιάτα του Αγίου Νεκταρίου στην Κωνσταντινούπολη

Χρήστος Γουσίδης

Παρουσίαση βιβλίου από τον συγγραφέα και εικονογράφο του βιβλίου Χρήστο Γουσίδη, που θα αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου μέσα από την τέχνη του κόμικ. Για παιδιά 6-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

 12:00-13:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Έχω μια ιδέα!»

Άννα Παπαϊωάννου

Αν έχεις όχι μόνο μια αλλά χιλιάδες ιδέες, έλα να διαβάσουμε παρέα με τη συγγραφέα και εικονογράφο Άννα Παπαϊωάννου το βιβλίο «Έχω μια ιδέα!» και να αναρωτηθούμε: Πώς γεννιέται μια ιδέα; Τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο μυαλό των παιδιών; Γιατί κάνουν συνέχεια ερωτήσεις τα παιδιά; Ελάτε να απαντήσουμε σε όλα αυτά γεμίζοντας τη μέρα μας με χρώματα και λαμπερές ιδέες! Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: KEY BOOKS

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Το Φουσκοχώρι»

Εύα Ιεροπούλου

Το Φουσκοχώρι είναι υπέροχο: με πανέμορφα μικρά σπιτάκια, σκαρφαλωμένο σ’ έναν καταπράσινο λόφο δίπλα στο ποτάμι, βλέπει μια απέραντη πεδιάδα. Και το πιο φοβερό; Κάθε απόγευμα στο Φουσκοχώρι φτιάχνουν φούσκες! Φούσκες από σοκολάτα, σαντιγί, φράουλα, πεπόνι, φούσκες με άρωμα θαλασσινό ή βουνίσιο, κι άλλες πολλές που δεν τις βάζει ο νους σας! Τι θα συμβεί, όμως, όταν όλος ο κόσμος μάθει γι’ αυτό το φανταστικό χωριό; Η συγγραφέας Εύα Ιεροπούλου και οι Family Sound Machine σε μια μουσικο-θεατρική απόδοση του παραμυθιού που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

13:00-14:00           

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Πιρούνια και Μαχαίρια στα… μαχαίρια!» και άλλες χιουμοριστικές ιστορίες

Δημήτρης Τσιλινίκος

Παρέα με τον συγγραφέα και τον μουσικό Νικία Φονταρά, θα ζωντανέψουμε τις απίθανες ιστορίες του βιβλίου! Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μια αργοπορούσα σαρανταποδαρούσα, δυο αυγά που δεν κάθονται στα αυγά τους, ένα σετ θυμωμένα μαχαιροπίρουνα και μια λαίμαργη καμηλοπάρδαλη. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο»

Ναντίνα Κυριαζή

Να τι συμβαίνει όταν τα καμάρια του παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου «Ο Πορτοκαλόκηπος» μπαίνουν στο χωράφι του «Σκιάχτρου». Η συγγραφέας Ναντίνα Κυριαζή τα πιάνει από το χέρι και τα παρασέρνει στο τραγούδι και το χορό. Βλέπει όλη τη χαρούμενη ατμόσφαιρα και ο εμψυχωτής, Γιάννης Θεοδώρου και λέει: «Δεν βάζω κι εγώ ένα χεράκι;» Ελάτε κι εσείς, μικρά και μεγάλα παιδιά, στην Παιδική Γωνιά να απολαύσετε παιχνίδια και τα τραγούδια του Σκιάχτρου γραμμένα από το συνθέτη Γιώργο Καζαντζή! Για παιδιά 4-7 ετών (και για όσους αισθάνονται τόσο!)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

14:00-15:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Πορτοκαλάδα με ανθρακικό»

Σπύρος Γιαννακόπουλος

Οι γονείς του Άγη κόντεψαν να τρελαθούν µόλις πληροφορήθηκαν αυτά που συνέβησαν. Έστειλαν τον γιο τους ωραία και καλά στο χωριό, στον παππού και στη γιαγιά, για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τον έστειλαν µαζί µε τον θείο Χάρη. Και εντάξει, ο παππούς και η γιαγιά είναι µεγάλοι άνθρωποι και δεν µπορούν να τρέχουν πίσω από τον µικρό όταν αυτός τριγυρίζει στην παραλία, αλλά ήταν καθήκον του θείου Χάρη να τον προσέχει. Όµως αυτός ο αχαΐρευτος δε λέει επιτέλους να σοβαρευτεί. Και έµπλεξε µε τον ανιψιό του σε µια απίστευτη περιπέτεια. Μια περιπέτεια… πειρατική. Επικίνδυνη –ειδικά όταν σφαίρες άρχισαν να σφυρίζουν γύρω από το κεφάλι του Άγη και του Χάρη– µα και ξεκαρδιστική. Ξεκαρδιστική για πολλούς, αλλά σίγουρα όχι για τους γονείς του Άγη. Οι γονείς του Άγη καθόλου δε γέλασαν. Εμείς πάντως και θα γελάσουμε πολύ και θα περάσουμε καταπληκτικά σε αυτή την εκδήλωση. Για όλα τα παιδιά.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Ο πιο γλυκός χορός»

Σύρμω Μιχαήλ

Η Μπη είναι μια μελισσούλα που μόλις βγήκε από το αυγό της. Παρέα με τη φίλη της τη Χάνι, παρατηρεί και μαθαίνει όλα αυτά
τα θαυμάσια πράγματα του γλυκού κόσμου των μελισσών. Μαθαίνει και κάτι ακόμα: να χορεύει! Γιατί πώς θα ειδοποιήσει τις υπόλοιπες μέλισσες, όταν στις εξορμήσεις της δει ένα λιβάδι γεμάτο λουλούδια; Χορεύοντας! Ωραία, και πώς γίνεται αυτό; Τι είναι πάλι αυτή η νέα εμπειρία που κάνει το κορμάκι της να στροβιλίζεται και να πετάει; Είναι μόνο καθήκον ο χορός για τα πειθαρχημένα μελισσάκια
ή μήπως ευχαρίστηση; Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα με τη συγγραφέα Σύρμω Μιχαήλ την ιστορία της Μπη! Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 15:00-16:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Χαλαμπώ και Λαλού: περιπέτειες στο μαγικό κόσμο του Νότου»

Χρυσή Γιάντσιου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Διαχείριση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων»

Ομιλητές: Μαρίνα Πατσίδου, σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θωμαή Δαδαμόγια, συγγραφέας

Περιγραφή: Αντικείμενο της ερευνητικής εργασίας που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί η διερεύνηση του ρόλου του διευθυντή στη διαμόρφωση συνεργατικού κλίματος σε μια σχολική μονάδα, και, μάλιστα, μια σχολική μονάδα ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα, διερευνάται η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των δύο παραγόντων – διευθυντή και συνεργατικού κλίματος – και κατά πόσο αυτοί οι δύο παράγοντες σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του σχολείου. Πόσο σημαντική είναι η επίδραση που ασκεί ο διευθυντής σε μια σχολική μονάδα σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών της, με στόχο την πραγματοποίηση των σκοπών και την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης; Κατά πόσο ο ρόλος, οι ενέργειες, η φιλοσοφία, η προσωπικότητα, οι πεποιθήσεις και οι στρατηγικές του οδηγούν στη διαμόρφωση καλών συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας, αλλά και μεταξύ της σχολικής μονάδας και άλλων φορέων; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η έλλειψη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων και καλής συνεργασίας εντός της σχολικής μονάδας και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την αποδοτικότητά της; Για εκπαιδευτικούς.        

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

 16:00-17:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Είμαστε για δέσιμο»

Νίκος Λειβαδιώτης, Ράνια Καμπουράκη

Ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας με δυο γάτους, την Τέλα και τον Σπάγγο, θα φέρει τα παιδιά σε επαφή  με την κατασκευή ενός βιβλίου μέσα από παιχνίδι και θεατρικότητα. Κάθε παιδί θα φτιάξει ένα πανόδετο βιβλίο 120 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο. Για παιδιά 7-10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ Ν.Π. ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη: ο Μικρός Πολίτης γυμνάζει το μυαλό και το σώμα του»

ELNIPLEX: Μαίρη Μπιρμπίλη, Απόστολος Πάππος, Δώρα Πουρή

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης για προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Ανάδειξη καλών πρακτικών στην εκπαιδευτική και οικογενειακή καθημερινότητα. Εστίαση στις αξίες του αθλητισμού όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα, η διαχείριση της ήττας, η επιμονή και υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής και μιας δια βίου συμμετοχής στον αναψυχικό αθλητισμό. Για εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

17:00-19:00           

ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;»

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνα Καπανίδου

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ:ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-Η ζωγραφική, οι μουσικοκινητικές δράσεις και το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικά εργαλεία

Οι δημιουργοί του βραβευμένου βιβλίου Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;, Βαγγέλης Ηλιόπουλος (συγγραφέας – εκπαιδευτικός – Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και Κωνσταντίνα Καπανίδου (εικαστικός – εκπαιδευτικός) συντονίζουν ένα βιωματικό εργαστήριο για νηπιαγωγούς και δασκάλους, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και να πειραματιστούν με τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μιλήσουν για το θέμα, να ενημερωθούν, να αντιδράσουν, να το αντιμετωπίσουν. Στο πλαίσιο της σχολικής τάξης και με σύμμαχο ένα βιβλίο μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις κατανόησης, αγάπης και σεβασμού. Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 17:00-18:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Τέσσερις ποντικοί στην Άγρια Δύση»

Τζερόνιμο Στίλτον

Φίλοι μου, είμαι ο Τζερόνιμο Στίλτον, ο πιο διάσημος συγγραφέας και δημοσιογράφος της Ποντικονήσου και ολόκληρου του κόσμου. Σας περιμένω όλους στην Παιδική Γωνιά. Θα σας αφηγηθώ την περιπέτεια που έζησα στην Άγρια Δύση, θα παίξουμε ένα υπέροχο ποντικοπαιχνίδι και τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο μου. Θα περάσουμε φανταστικά! Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

18:00-19:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

Παρουσίαση των βιβλίων «Ariol» και «Μouk» του Marc BoutavantEλάτε να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί!

Marc Boutavant, Σταυρούλα Ανθηροπούλου

Τα δύο βιβλία του Marc Boutavant παρουσιάζονται από τον ίδιο και τη καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και εικονογράφο κόμικς Σταυρούλα Ανθηροπούλου (ταυτόχρονη μετάφραση). Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων στο περίπτερο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Ο Marc Boutavant θα συναντήσει επίσης το κοινό της Έκθεσης το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί, στα περίπτερα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων Κόκκινο. Για παιδιά 6-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟ

19:00-20:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Διαβάζω & αλλάζω»

Πάττυ Παπαδήμου, Βασιλική Νίκα, Κατερίνα Δερματά

Ελάτε να μοιραστούμε ιστορίες που μας άλλαξαν, να μεταμορφωθούμε σε ήρωες παραμυθιών και να αλλάξουμε το λογότυπο  «διαβάζω & αλλάζω» μέσα από παιχνίδια και εικαστικά δρώμενα. Για παιδιά 5-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ- ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού»

Εύα Κασιάρου, Νίκος Γιαννόπουλος

Ένα υπέροχο παραμύθι που αναδεικνύει με πιο παραστατικό τρόπο την ανθρώπινη πλευρά πίσω από το διαχρονικό προσφυγικό φαινόμενο, που μένει απαράλλαχτο όπου υπάρχουν άνθρωποι. «Έτρεξε στους γονείς του ρωτώντας τι συμβαίνει, λέγοντας πως όσα γίνονται δεν τα καταλαβαίνει. Μα, κι αυτοί δεν ’ξεραν τι να πουν, έτρεμαν σαν φύλλα στα κλαδιά, όταν ο αέρας τα φυσά. Πήραν τον μικρό τον Λαχαπού κι έφυγαν γρήγορα μακριά από παντού, γιατί κάποιοι ήθελαν να κάνουν δικό τους το σιντριβάνι που έμοιαζε με τεράστιο φλιτζάνι». Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 20:00-21:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ο φάρος με τα χίλια μυστικά»

Μαριλένα Καββαδά

Η συγγραφέας Μαριλένα Καββαδά με τη συμμετοχή των παιδιών του Πρότυπου Παιδικού Κέντρου «ΝΗΠΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» θα ταξιδέψουν στη θάλασσα της φαντασίας, όπου Ο ΦΑΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ θα τους αποκαλύψει το πιο μεγάλο! Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση πλούσια σε χορούς, τραγούδια, θεατρικά παιχνίδια… κι άλλες εκπλήξεις! Έτσι απλά, γιατί… «Ό,τι πιάσει η ματιά σου, ό,τι αγγίξει την καρδιά σου… Μπορεί να γίνει παραμύθι! Το δικό σου παραμύθι! Με κουκί και με ρεβίθι». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής γράφοντας τις δικά τους παραμύθια εμπνευσμένα από το βιβλίο. Για παιδιά 4-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Μια κορδέλα, ένας χορός και φτερά κατάλευκα…»

Εύη Γεροκώστα

Ένας σπόρος γίνεται δέντρο κι ανοίγει καινούριους κόσμους σε μια μικρή υπηρέτρια. Ένα κορίτσι κρύβεται στη ντουλάπα γιατί φοβάται να χορέψει μπροστά στο κοινό. Μια μαγεμένη πριγκίπισσα φυλακίζεται σ’ ένα έρημο νησί γεμάτο βιβλία. Τρία παραμύθια, τρεις επιθυμίες, τρία ολοκαίνουρια βιβλία. Η παραμυθού Εύη Γεροκώστα φανερώνει τα μυστικά των σελίδων τους. Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 21:00-22:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ο Αχτιδοϋφαντής»

Βασιλική Νευροκοπλή

Οι εκδόσεις Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο Πάπυρος παρουσιάζουν το βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή. Πέρασαν κιόλας χίλια χρόνια και ήρθε η ώρα ο Αχτιδοϋφαντής να δώσει τη θέση του σε κάποιον νεότερο. Την επόμενη μέρα θα μοιράσει όπως πάντα τις καινούργιες ηλιαχτίδες στους Ταχυδρόμους του Ήλιου, όμως για πρώτη φορά δε θα τους πει για ποιους προορίζονται. Αυτό θα πρέπει να το βρούνε μοναχοί τους. Όποιος στο τέλος της μέρας φέρει πίσω την ηλιαχτίδα του πολλαπλασιασμένη χίλιες φορές αυτός θα γίνει ο διάδοχός του.
Το επόμενο βράδυ όλοι οι Ταχυδρόμοι διηγούνται τα κατορθώματά τους στον αφέντη τους, εκτός από το μικρό Χαρίτωνα που μένει σιωπηλός. Δεν ξέρει τι απέγινε η ηλιαχτίδα του. Ξέρει μόνο πως προσπάθησε να τη φυτέψει στην καρδιά ενός πιλότου την ώρα που ήταν  έτοιμος να πατήσει ένα κόκκινο κουμπί…

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΠΥΡΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Ελάτε να παίξουμε μουσική με την Boomwhackers Orchestra»

Έφη Μπαχτσεβάνα

Μουσικοκινητικό εργαστήριο. Με τους μουσικούς σωλήνες Boomwhackers θα μάθουμε τις νότες, θα παίξουμε ρυθμούς, παιχνίδια και τραγούδια παρέα με τη Boomwhackers Orchestra του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FAGOTTOBOOKS

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

 10:00-12:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε την βία απ’ τα σχολεία» – Η παιδική λογοτεχνία  σύμμαχος στην αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. 

Ομιλητές: Βασιλική Νίκα, Ανδρέας Καρακίτσιος, Σοφία Γαβριηλίδου

Σεμινάριο–βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY-ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

 11:00-12:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ           

«Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου»

Λένα Βλασταρά, Λήδα Βαρβαρούση

Με μεγάλη χαρά προσκαλώ όλα τα παιδιά ηλικίας από τριών έως εννέα χρονών στην παρουσίαση που θα κάνω για τα γενέθλιά μου. Η Λένα Βλασταρά θα αφηγείται την ιστορία μου και η Λήδα Βαρβαρούση θα τη ζωγραφίζει στο χαρτί. Στο τέλος όλοι μαζί θα  τραγουδήσουμε το τραγούδι των γενεθλίων μου και θα σβήσουμε τα κεράκια της τούρτας μου! Σας περιμένω. Ο φίλος σας Κυριάκος και το CaptainBook.gr.

Για παιδιά 3-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ CAPTAINBOOK.GR

 12:00-13:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας»

Πηνελόπη Μωραΐτου, Μαρία Κοκκίνου

Η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραΐτου θα μας συνοδέψει σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο. Παρέα με την μικρή Ελευθερία και την γαλανόλευκη σημαία μας θα ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας, θα παίξουμε, θα ζωγραφίσουμε και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα ζήσουμε σημαντικές στιγμές όπως η επανάσταση του 1821 και οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις, ο πόλεμος του ’40 αλλά και η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’74. Για παιδιά του Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

 «Απέναντι»

Θοδωρής Παπαϊωάννου, Ορέστης Παπαϊωάννου κ.ά.

Το αγαπημένο μας σκαθάρι, ο Μέλιος, δεν μπορεί να περάσει «Απέναντι». Πώς θα το καταφέρει αυτό; Με το μπλε ποδήλατο; Με το βιολετί πατίνι; Με αλεξίπτωτο; Με μαγικό χαλί; Η απάντηση θα δοθεί μέσα από την διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού με συνοδεία ζωντανής μουσικής! Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

 13:00-14:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;»

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

μαζί με τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη

Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να νιώθει οικεία στο σχολείο του, να είναι χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Το σχολείο όμως για τον Πάρη έχει γίνει μαρτύριο. Κάνεις δεν τον παίζει, κανείς δεν τον έχει φίλο. Μέχρι που συναντά τον Αληθινό. Αυτός θα τον βοηθήσει να αλλάξουν οι σχέσεις στην παρέα. Μα είναι αληθινός ο Αληθινός ή απλώς ο Πάρης ανακάλυψε τη δύναμη που έκρυβε μέσα του; Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Για δυο μωρά λυκάκια»

Μαρία Πετκανοπούλου

Η Μαρία Πετκανοπούλου σε συνεργασία με το Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης «Νηπιακός Κήπος» θα παρουσιάσουν το νέο της βιβλίο για δυο μωρά λυκάκια, σε εικονογράφηση της Άννας Καρνή. Είναι το ένστικτο που οδηγεί τον Μικρό Μάνο από τα μονοπάτια των προβληματισμών του στα μονοπάτια του δάσους. Για το Μάνο τα άγρια ζώα δεν είναι παιχνίδι, είναι κομμάτι της πολύτιμης φύσης και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το καταστρέφει για να διασκεδάσει… Για παιδιά 4-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

 14:00-15:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Είμαι ένας καλλιτέχνης!»

Άννα Παπαϊωάννου

Με το βιβλίο της Καταλανής Μάρτα Αλτές «Είμαι Ένας Καλλιτέχνης!» θα γίνουμε όλοι καλλιτέχνες, με μουστάκι και καπέλο! Θα ζωγραφίσουμε παντού, θα δημιουργήσουμε έργα τέχνης φοβερά! Θα χρωματίσουμε με τα χέρια, αλλά μπορεί και με τα πόδια μας! Ελάτε να εκφραστούμε με χρώματα και κέφι! Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: KEY BOOKS

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Το μυστικό του ήλιου»

Ζέττα Αργύρη, Κωνσταντίνα Βέζου

Όταν ο Ήλιος ήταν μικρούλης, το Ουράνιο Τόξο του χάρισε στα γενέθλιά του ένα μοναδικό δώρο! Μια μαγική ηλιαχτίδα, μια ηλιαχτίδα ντυμένη με τα χρώματά του! Ένα πρωί όμως που ο Ήλιος ξύπνησε και κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, ανακάλυψε ότι η μαγική του ηλιαχτίδα είχε χαθεί! Θα καταφέρει άραγε να τη βρει; Ποιο είναι τελικά το Μυστικό του Ήλιου; Μετά την παρουσίαση οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με πολλές δραστηριότητες μαζί με τη συγγραφέα. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWRITE

 15:00-16:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Bullying και Διαδίκτυο»

Ομιλητές: Άννα Φαχαντίδου, παιδίατρος-συγγραφέας, Βασιλική Γκουντσίδου, φυσικός-ραδιοηλεκτρολόγος, Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου, συγγραφέας σ. Αγγλικής Φιλολογίας

Στην εκδήλωση θα αναφερθούμε στην σωματική και ψυχολογική παρενόχληση στον ορισμό και τα είδη του cyberbullying, τις διαφορές από το κλασικό, σε συμβουλές για παιδιά γονείς και εκπαιδευτικούς, στις νεώτερες ευρωπαϊκές έρευνες καθώς και στη διαγενεακή αλληλεγγύη intergenerational solidarity. Για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά 8-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Μελωμύθι: Μουσική & Παραμύθι»

Η ομάδα «Μελωμύθι»: Πέννυ Αβράμπεκη, αφήγηση-ακορντεόν, Δημήτρης Τριχάκης, τραγούδι-λαούτο

Ο βασιλικός, αυτό το αρωματικό φυτό, το χιλιοτραγουδισμένο, κρύβει στο λαϊκό μας παραμύθι κάτι μαγικό… Ένα βασιλόπουλο θα ανακαλύψει την αλήθεια και θα αγωνιστεί για την αγάπη που όλα τα νικά. Το «Μελωμύθι» παντρεύει με τρόπο διαδραστικό για τα παιδιά αγαπημένα λαϊκά παραμύθια με μελωδίες σκοπούς και τραγούδια της ελληνικής παράδοσης. Το παραμύθι γίνεται παραμυθοτράγουδο και ένας χορός στήνεται που κρατάει… σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες. Για παιδιά 3-103 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ/ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «ΜΕΛΩΜΥΘΙ»

16:00-17:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ψωμί με ζάχαρη και αλάτι»

Γεωργία Λάττα

Κάπου και στο πουθενά, στου αιώνα τα μισά, μες του μύλου τα φτερά κρύφτηκε ένα παραμύθι, δυο κουκιά κι ένα ρεβίθι. Ήρθανε και δυο πουλιά με χρωματιστά βιολιά και ζυμώσανε ψωμιά με αλήθεια και ψευτιά! Ελάτε κι εσείς να μάθουμε πώς πραγματοποιούνται τα όνειρα που πλάθονται με ζυμάρι. Μαζί με τη συγγραφέα παρουσιάζουν οι μαθητές του Αρσάκειου νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης. Για παιδιά 4–8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Ο Μικρός Πολίτης γυμνάζει το μυαλό και το σώμα του»

ELNIPLEX: Μαίρη Μπιρμπίλη, Δώρα Πουρή

Τα παιδιά αγαπούν τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους αρέσει να αγωνίζονται, να είναι νικητές – πάντα πρώτοι, να έχουν φίλους από άλλες χώρες, αλλά τους αρέσουν ΚΑΙ οι ζαβολιές! Μα πως γίνεται να τα έχουμε όλα; Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Η ομάδα του ELNIPLEX ξέρει τον τρόπο και σας περιμένει να μάθετε παίζοντας και να παίξετε μαθαίνοντας. Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

17:00-18:00           

ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής»

Στέργια Κάββαλου

Η Στέργια Κάββαλου αφηγείται στα παιδιά την ιστορία του Κάρολου που έχει αρχίσει να βλέπει το σχολείο με πολύ κακό μάτι… Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, ζωντανή μουσική και δημιουργική χειροτεχνία. Μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό που δεν αγαπάει τις συγκρίσεις, τη βία και την αντιπαλότητα, αλλά λατρεύει τα ξεχωριστά μας χαρακτηριστικά, τον σεβασμό και την ανοιχτή αγκαλιά. Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Τιριμπιμπίμ, ο ιππότης των χρωμάτων»

Γιούλα Μιχαήλ

Ελάτε όλοι να περιπλανηθούμε μέσα στο γκρι σπίτι του Τιριμπιμπίμ. Ο ίδιος μαζί με τους ποντικοβοηθούς του Πι και Φι θα σας οδηγήσουν μέσα στους διαδρόμους και στα δωμάτια και άμα κρυφτούμε καλά από τη μάγισσα Μουτζουφλού μπορεί να καταφέρουμε να δούμε τον ανεκτίμητο θησαυρό που ανακάλυψαν εκεί στα υπόγεια του σπιτιού… Ανοίξτε καλά λοιπόν τα μάτια και τα αυτιά και ελάτε όλοι την Κυριακή 15 Μαΐου στις 5 το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου της Γιούλας Μιχαήλ. Για παιδιά 5-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

18:00-19:00           

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

«Ο δάσκαλός μας είναι… πειρατής!»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Σας περιμένουμε σε μια αλλιώτικη σχολική τάξη, όπου αντί για πίνακα και κιμωλίες υπάρχουν κατάρτια και πανιά και αντί για μικρούς μαθητές, έμπειροι ναυτικοί! Αν είστε έτοιμοι για περιπέτεια, ελάτε να τραβήξουμε κουπί. Για όλα τα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2

«Ο μάγειρας ο Νικολός»

Γιώργος Μουμουζιάς

Ο Γιώργος Μουμουζιάς σε συνεργασία με τον Παιδικό Σταθμό-Νηπιαγωγείο «Ο μικρός μαέστρος» θα παρουσιάσουν το νέο του βιβλίο σε μουσική Γιώτας Τσόκα και εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου. Αφήγηση: Δημήτρης Σταρόβας, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Γεωργία Τέντα. Τραγούδι: Γεωργία Τέντα, Ναταλία Λαμπαδάκη, Μιχάλης Σαπουτζής. Για παιδιά 4-9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

19:00-20:00           

 ΑΙΘΟΥΣΑ 1           

«Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες»

Ελένη Αναστασοπούλου

Η συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου, παρέα με τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Αμπελοκήπων, θα ανοίξουν μια πόρτα στον κόσμο με οδηγό το βιβλίο της συγγραφέως. Πού; Θα μεταφερθούν στην Αφρική για να δουν πώς τα παιδιά μοιράζονται μια καραμέλα στα τρία και πώς φτιάχνουν αεροπλανάκια με τα καραμελόχαρτα για να στείλουν τα όνειρά τους στον ουρανό. Θα ακούσουν να τραγουδούν τα παιδιά της Αφρικής, θα χορέψουν μαζί τους και θα φτιάξουν καινούργια αφρικάνικα παιχνίδια. Γιατί όταν γεννιέται ένα παιδί στην Αφρική γεννιέται και μια ελπίδα στον κόσμο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 ΑΙΘΟΥΣΑ 2           

«Οι περιπέτειες την νεράιδας Καλεντούλας – Η μαύρη αραχνούλα»

Βανέσσα Ανδρεάδη

Με την Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction. Θεατρικό Αναλόγιο με έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό. Γνωριμία με τη συγγραφέα. Αφήγηση παραμυθιού και θεατρικό παιχνίδι. Για παιδιά 3-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWRITE

Παράλληλες εκδηλώσεις

 Γωνιά Ανάγνωσης

 «Ταξιδεύοντας…;»

 Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης,

μικροί και μεγάλοι βιβλιόφιλοι

κάνουν ένα διάλειμμα από τις εκδηλώσεις

και ξεφυλλίζουν βιβλία

για ταξίδια προγραμματισμένα

γι’ άλλα, που έγιναν ξαφνικά, τόσο ξαφνικά

που οι ταξιδιώτες δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε μια βαλίτσα,

και για μια χώρα μακρινή που χάρη στην Έκθεση έγινε κοντινή,

τη Ρωσία…

Τα βιβλία είναι ευγενική προσφορά εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

 «Χνάρια» με λόγια και εικόνες

για τους πρόσφυγες

 Συγγραφείς και εικονογράφοι χαρίζουν λόγια και εικόνες για τους πρόσφυγες

που θα διαβάζονται από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης

καθώς θα περπατούν προς την Παιδική Γωνιά.

Βλέπετε, δεν είναι πάντοτε κακό να περπατάμε σκυφτοί…

λόγια και εικόνες χάρισαν απλόχερα 98 συγγραφείς και εικονογράφοι

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in ΒΙΒΛΙΟ, Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ and tagged . Bookmark the permalink.